Käsinsolmitut matot, hoito-ohjeet
Aito, käsinsolmittu matto säilyttää arvonsa ja kauneutensa ja kestää kulutusta useita vuosikymmeniä, kun käsittelet sitä oikein. Tässä muutamia vihjeitä itämaisen maton hoidosta.
Pesetä käsinsolmitut mattosi tarvittaessa aina pesulassa!
Käyttöönotto
Käsittele uutta mattoa varovasti ensimmäisten kuukausien ajan. Maton imurointia tulisi välttää ja mieluummin harjata matto pehmeällä harjalla. Maton pohjakudoksen ja nukan on hyvä ensin tallaantua, se lisää maton kestävyyttä. Uudesta matosta lähtee yleensä jonkin verran nukkaa maton lankalaadusta ja nukan pituudesta riippuen. Tämä johtuu siitä, että maton pintaan jää tasoitusleikkauksessa lyhyitä langansäikeitä, jotka vähitellen nousevat pintaan. Alun "nukkaamisvaihe" on siis täysin haitaton ja kuuluu asiaan. Joskus jopa leikkaamattomia, pitkiä lankoja voi nousta näkyviin, nämä voi leikata varovasti muun nukan pituuteen.
Laadukas itämainen matto on hyvä sijoitus. Jos mattoa hoidetaan huolella, se saa vähitellen luonnollista tietä sen patinan. Värit pehmenevät ajan mukana ja pinta tulee kiiltävämmäksi. Sen vuoksi hyväkuntoisen vanhan maton hinta on usein korkeampi kuin uuden.
Puhdistus
Älä piiskaa äläkä ravistele mattoja! Myöskään mattotampparia ei suositella käytettäväksi. Imurointi ja tuuletus riittävät perushoidoksi. Imuroi matto aina nukan suuntaan. Tuuletuksen yhteydessä harjaa kevyesti. Silkkimattoa ei ole suositeltavaa imuroida lainkaan. Kevyt, pehmeällä harjalla harjaus riittää irrottamaan pölyn silkin pinnasta.
Pari kertaa vuodessa matto puhdistetaan perusteellisemmin hiekan ja pohjakudoksiin kaivautuneen lian poistamiseksi. Tämä tapahtuu helpoimmin puhtaassa, vastasataneessa pakkaslumessa. Anna maton ensin viiletä ulkoilmassa, jotta lumi ei sula siihen kiinni. Levitä matto puhtaalle lumelle nukka alas päin ja tamppaa kevyesti pohjapuolelta, jotta nukan sisällä oleva hiekka ja pöly irtoavat. Lopuksi harjaa lumi huolellisesti pois. Lumikäsittely kirkastaa maton värit ja antaa matolle raikkaan tuoksun. Ellei lunta ole käytettävissä, puhdistuksen voi suorittaa kostealla sienellä.
Laadusta ja tekotavasta riippumatta useimmat matot menettävät pesussa hieman ryhtiään. Materiaalit pehmenevät ja saattavat venyä tai kutistua hieman. Älä siis pesetä mattoa turhaan, vaan vasta sitten kun maton kunto sitä todella vaatii.
Tahrat
Tärkeää tahrojen poistossa on toimia nopeasti, ennen kuin tahra ehtii imeytyä ja kuivua. Nestemäiset tahrat imeytetään välittömästi esim. pyyhkeeseen tai talouspaperiin. Kuratahrat harjataan varovasti, annetaan kuivua ja harjataan uudelleen. Valtaosa tahroista lähtee miedolla, nestemäisestä pyykinpesuaineesta tehdyllä liuoksella. Vaikeiden tahrojen kuten rasva, vaha, suklaa ym. poistamiseen voi käyttää puhdistettua bensiiniä, joita saa apteekista. Maton reagointia liuottimeen on hyvä ensin testata johonkin maton kulmaan. Kostuta valkoinen pyyhe tms kemikaaliin ja taputtele sillä tahraa reunoilta keskelle päin. Vältä hankaamista. Huuhtele lopuksi veteen kostutetulla siivousliinalla.
Jos matossa on pahoja tahroja tai se on muuten kovin likainen, suosittelemme asiantuntijan suorittamaa pesua pesulassa.
Koit
Jos epäilet matossa olevan koita, tutki matto molemmin puolin huolellisesti ja harjaa, imuroi sekä tuuleta se perusteellisesti, mielellään useita päiviä, auringossa tai kovassa pakkasessa. Jos matossa on näkyviä koivahinkoja, on varminta pesettää matto ennen korjausta.
Korjaus
Hapsut ja maton reunat ovat usein alttiimpia kulutukselle kuin maton keskiosat. Risaiset hapsut tai kulunut maton reuna kannattaa korjauttaa, ennen kuin vika suurenee. Korjauksissa on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Hyvin tehty korjaus on usein huomaamaton eikä alenna maton arvoa.
Jos maton nukka taipuu väärään suuntaan, voi sitä koettaa oikaista prässäämällä silitysraudalla villalämpötilaa käyttäen kostutetun kankaan läpi. Huolehdi, että nukka taipuu oikeaan suuntaan prässätessä.